Registrele Naționale Notariale au fost înființate ca o necesitate a securizării actului notarial. Ele au apărut în anul 2007, la inițiativa Consiliului Uniunii, prin crearea societății comericale – „Infonot Systems SRL”, unde unic asociat este Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, care a suportat toate costurile acestei societăți atât pentru înființarea cât și pentru dezvoltarea ei, fără a-i fi repartizat vreun profit ca unic asociat, toate veniturile fiind reinvestite de societate. În anul 2013, cu ocazia modificării Legii notarilor publici și activității notariale nr. 36 /1995, s-a înființat „Centrul Național de Administrare a Registrelor Naționale Notariale” - CNARNN entitate cu personalitate juridică în cadrul și sub coordonarea Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România care preia toate activele și bazele de date ale SC Infonot SRL, aceasta din urmă rămânând proprietara aplicației electronice a Registrelor Naționale și dezvoltând în continuare noi aplicații informatice pentru serviciul notarial.
Proiectul de realizare a Registrelor Naționale Notariale, demarat în ianuarie 2007, a pornit cu un număr de 4 (patru) Registre, respectiv: Registrul Național de Evidență a Succesiunilor(RNES), Registrul Național de Evidență a Testamentelor Autentice(RNTA), Registrul Național de Evidență a Opțiunilor Succesorale(RNOS) și Registrul Național de Evidență a Revocării Procurilor(RNPR), registre care erau operate manual de un număr de aproximativ 70 de angajați care lucrau în schimburi, asigurând atât înregistrarea cât și interogarea registrelor, furnizând informația către notari într-un timp rezonabil pentru ca aceștia să asigure, cu celeritate, serviciile solicitate de cetățeni.
Ulterior, rând pe rând, au fost înființate și alte registre, ajungându-se în prezent la un număr de zece registre. Totodată s-a lucrat la un nou concept și, în cooperare cu o firmă din Franța, care a dezvoltat programe informatice pentru notarii din mai multe țări europene, au fost automatizate/informatizate/digitalizate toate registrele naționale, astfel că, începând cu anul 2013, accesul la registre se realizează de fiecare notar în funcție, direct prin portal, prin intermediul certificatelor cu semnătură digitală, înscrierea și interogarea informațíilor făcându-se exclusiv de utilizatori, respectiv de notarii în funcție și de personalul CNARNN – Infonot, cu rol de administratori.
Realizarea programelor informatice, logistica necesară, întreținerea pe servere proprii dedicate și securizate (CNARNN - Infonot deține și un server de back-up la Sibiu), dezvoltarea și administrarea acestora, s-au făcut exclusiv din sursele proprii ale CNARNN - Infonot, constituite din încasările Centrului. CNARNN – Infonot și SC Infonot Systems SRL, desfașurând o activitate economică, au achitat și achită TVA și impozit pe profit către Bugetele de Stat.